Skip to main content

                         Kuidas oma vagiina eest õigesti hoolitseda?

Tupe näol on tegemist isepuhastuva organiga, mis tähendab, et selle liigne puhastamine võib häirida tupe mikrofloorat, mis omakorda võib muuta sealse keskkonna nakkustele vastuvõtlikumaks, tehes seejuures rohkem kahju kui kasu. Seepärast tasub teada kuidas oma vagiina eest õigesti hoolitseda. Günekoloog ja kliiniline dotsent Raquel Dardik on selgitanud, et tupe sisekülg ei vaja täiendavat puhastamist, küll aga on teatud aspektid, mida tuleb siiski silmas pidada.

Sageli arvatakse, et nii enne kui pärast vahekorda tuleks ära käia duši all. Tegelikkuses pole see aga üldse nii vajalik. Kuna välimine häbemepiirkond võib kergesti ärrituda just siis, kui see püsib pikemat aega niiske, on oluline jälgida, et see piirkond oleks pärast vahekorda puhas ning kuiv. Selleks, et tagada vahekorrajärgne puhtus, sobivad kasutamiseks hästi niisked lõhnastamata imikutele mõeldud salvrätikud kui ka intiimpesugeel. Siingi aga tuleb olla tähelepanelik ning meeles pidada, et puhastada on vajalik siiski vaid häbemepiirkonda, tupp saab sellega ise hakkama.

Lisaks hügieenile on oluline tarbida ka piisavalt vett!

Küllap oleme kõik kuulnud piisava vee tarbimise olulisusest ning kasulikkusest meie tervisele ning heaolule. Lisaks eelmainitule on vee tarbimine aga äärmiselt oluline ka tupe tervise seisukohalt. Kui keha on piisavalt hüdreeritud, aitab see hoida nii väliste suguelundite naha tervena kui ka vähendada liigset kuivust vahekorra ajal, mis omakorda muudab ka seksuaalse kogemuse hoopis nauditavamaks. Liigne kuivus vahekorra ajal võib olla tingitud ka vanusega kaasnevatest hormonaalsetest muutustest ning selle vastu aitab nii sobiva libesti kasutamine kui ka vaginaalne kreem tupekuivuse leevendamiseks.

Julva kreem

Lisaks võib liiga vähene vee tarbimine põhjustada nii tupes kui ka sellest väljaspool oleva naha kuivust ja sügelust, muutes selle nakkustele lausa vastuvõtlikumaks. Naiste terviseekspert ning raamatu She-ology: The Definitive Guide to Women’s Intimate Health autor Sherry A. Ross on selgitanud, et liigne kuivus võib põhjustada pH tasakaalutust, mis loob aga soodsa pinnase nii pärmseene kui muude bakteriaalsete infektsioonide tekkeks.

Loe ka: Looduslik ravimeetod kandidoosi, vaginiidi ja tupekuivuse puhul

Mine peale vahekorda pissile!

On teada, et naised on kuseteede infektsioonidele vastuvõtlikumad. Eriti vastuvõtlikud on naised, kes pole olnud mõnda aega seksuaalselt aktiivsed, või on vahetanud partnerit. Seepärast on oluline peale vahekorda pissile minna, et takistada võimalikel bakteritel, mis vahekorra ajal kusitisse on võinud sattuda, kehasse siseneda, vähendades seeläbi ohtu kuseinfketsioonide tekkeks. Piisab, kui see toimub 30 minuti jooksul pärast vahekorda.

Riietu vastavalt!

Halvad bakterid vajavad paljunemiseks soojust ja niiskust, mistõttu on äärmiselt oluline pöörata tähelepanu oma aluspesu materjalile. Pesu, mis ei hinga, on soodsaks pinnaseks erinevatele bakteritele. Parimaks materjaliks aluspesu puhul on puuvillane riie – see laseb piisavalt õhku läbi ning laseb nahal hingata. Vältida tuleks aga kõiksugu sünteetilisest materjalist valmistatud püksikuid, need ei hinga ning võivad soodustada halbade bakterite levikut.

Tunne oma partnerit!

Kindlasti ei tasuks ära unustada ka oma partnerit! Selleks, et vältida võimalikke hilisemaid ebamugavusi, ole oma partneriga avameelne! Uuri tema seksuaalse tervise kohta ning olge teineteisega ausad. Kindlasti ei pruugi see olla kõige meeldivam vestlus, kuid nii suguhaiguste kui ka muude seksuaalsel teel levivate infektsioonide leviku vältimiseks on oluline olla partneriga suheldes võimalikult läbipaistev ning jagada ausalt teineteisega oma varasemaid võimalikke probleeme, mis võivad hiljem mõjutada nii sinu kui ka sinu partneri tervist ja heaolu.

Kasutatud allikad:

  • “Keeping Up With Vagina Health Before & After Sex” – Women’s Health
  • “8 Underwear Rules to Live by for a Healthy Vagina” – Health Line

13.05 koodiga HAPPYMONDAY kogu pood -20%

10-20.11 tehtud tellimused saadetakse välja alates 21.11. Vabandame!